İncelemeİnternet

Yeminli Tercüme Hakkında Bilmedikleriniz

Kamu kurumları tarafından talep edilen çevirilerin resmi olarak doğrulanması gerekmektedir. Bu işlem noter onaylı çevirmenler tarafından yapılmaktadır. Yetkileri noter tarafından onaylanan bu çevirmenlere yeminli tercüman denilmektedir.

cevirimvar

Yeminli Tercüme Nedir?

Özellikle yurtdışından alınan evlilik belgesi, kimlik belgesi, nüfus kayıt örneği, öğrenci belgesi, diploma ve pasaport gibi belgelerin ülkemizde geçerli olabilmesi için çevirilerinin yapılması ve yapılan bu çevirilerin resmî kurumlar önünde tanınması için noterler tarafından yetkilendirilmiş çevirmenler tarafından onaylanması gerekmektedir. İşte bu onay işleminde yetkili bulunan tercümanlara yeminli tercüman adı verilmektedir.

Resmi dairelere ibraz edilen belgeler ile başvuran vatandaşlara veya yabancı uyruklu şahıslara birtakım haklar tanınmakta ve hukuki statüleri tesis edilen işlemle birlikte değişmektedir. Mesela uluslararası ticaret anlaşmalarının ihlali durumunda mahkemeye başvurabilmek için orijinal anlaşma metninin çevrilmesi gerekmekte, yabancılara ülkemizde çalışma ve seyahat izni verilmekte, yurtdışında boşanan birinin sunduğu yabancı mahkeme kararıyla nafaka, velayet-vesayet gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu bakımdan bu tür resmî belgelerin çevirisinin titizlikle yapılması gerekmektedir. Bu öneme binaen yeminli tercüman olabilmek için belli yasal şartları yerine getirmek gerekmektedir.

Yeminli Tercüme Kim Tarafından Yapılır?

Resmi makamlara sunacağımız belgelerin güvenilir bir şekilde çevrilmesi ve onaylanması işlemini gerçekleştiren yeminli tercümanlar Türkiye’nin herhangi bir yerinde faaliyet gösteren noterler tarafından yetkilendirilmiş çevirmenlerdir. Bu şekilde yetkilendirilmiş çevirmenler tarafından resmi evrakların düzenlenmesi suretiyle çevirinin doğruluğu kamu kurumları önünde ispatlanmış ve geçerliliğe kavuşmuş olmaktadır.

tercumeburosu

Yeminli Tercümanlık yetkisine sahip olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve tercümesi yapılacak olan dilde yetkin olduğunu gösteren resmi bir belgeye sahip olmak (mesela çevirmenlik lisans programı diploması) gerekmektedir. Ardından noter tarafından bir defaya mahsus olmak üzere yerleşim yerinin bulunduğu il veya ilçedeki herhangi bir noter huzurunda yemin ederek görevine başlayabilir. Yeminli tercümanın onayladığı belgeler resmi bir niteliğe kavuşur. Burada iki ayrı işlem söz konusu olacaktır. İlk işlem tercüme işlemi, ikincisi de tasdik işlemidir.

yeminli_ceviri

Özellikle uluslararası ticaret yapanlar, lojistik firmaları gümrükten geçen ürünlerin Türkiye’de satışı ve dağıtımı için izin belgesi alınması, uluslararası ticaret şirketleriyle yaptığınız anlaşmaların resmi merciler önünde geçerlilik kazanması için mutlaka güvenilir bir çeviri hizmeti alınması ve bu çevirilerin yeminli tercümanlar tarafından onaylanması gerekmektedir. Çevirimvar.com sizin için bu işlemleri uzman kadrosuyla en kısa sürede profesyonel bir şekilde gerçekleştirmektedir. Hiç vakit kaybetmeden online başvurunuzu yapıp teklifinizi alın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu